Europeisk axel (bakstycket)

Tröjor och jackor med europeisk axel har en bra passform som passar de flesta, där axeln sitter baktill och något snett, vilket även kallas sned axel. Design med en europeisk axel är stickad uppifrån och ned, är lite oversized och är ofta helt monteringsfri.

Först stickas den översta delen av bakstycket, sedan plockas det upp maskor för att sticka vänster framstycke och sedan höger framstycke. Efter det sätts delarna ihop, det ökas för ärmhål och därefter stickas det runt. När bolen är färdig plockas det upp maskor för ärmen, ärmkupan stickas fram och tillbaka och därefter stickas ärmen runt.

I denna lektion visar vi steg-för-steg hur man stickar första delen av bakstycket och hur man ökar till europeisk axel. Vi följer mönstret till barntröjan Sweet Peppermint (DROPS Children 47-12) i strl. 2 år, men kom ihåg att följa maskantalet / ökningar till den storlek du valt!

Du hittar också en video längst ner på sidan som kan hjälpa dig. Har du fortfarande frågor, kan du be våra experter om hjälp i schemat nederst på sidan!

Låt oss börja!

Vi stickar med 2 garn, DROPS Lima färg nr. 9029 salvia grön och DROPS Kid-Silk färg nr. 45 soft mint på sticka 5 mm.

Lägg upp 20 maskor med 1 tråd DROPS Lima och 1 tråd DROPS Kid-Silk på sticka 5 mm - eller med det garn och antal maskor som anges i mönstret du ska sticka. Denna uppläggningskant är den översta delen av nacken på bakstycket. Se tjock linje på måttskissen.

Sticka 1 varv avigt från avigsidan.

Sätt 1 markör på insidan av de 3 yttersta maskorna i varje sida. Markörerna ska sitta innanför de yttersta 3 maskorna på varje varv framåt.

Nu stickas det slätstickning fram och tillbaka. SAMTIDIGT ökas det mot vänster EFTER markören i början av varvet sett från rätsidan såhär:
Använd vänster sticka till att plocka upp tråden mellan 2 maskor från varvet under, tråden plockas upp framifrån .

Maskan stickas rät i bakre maskbågen.

Det ökas mot höger INNAN markören på slutet av varvet sett från rätsidan, såhär:
Använd vänster sticka till att plocka upp tråden mellan 2 maskor från varvet under, tråden plockas upp bakifrån.

Maskan stickas rät i främre maskbågen.

På nästa varv (avigsidan) ökas det på samma sätt.
Öka mot vänster EFTER MARKÖR såhär:
Använd vänster sticka till att plocka upp tråden mellan 2 maskor från varvet under, tråden plockas upp bakifrån.

Maskan stickas avigt i främre maskbågen.

Öka mot höger INNAN MARKÖREN såhär:
Använd vänster sticka till att plocka upp tråden mellan 2 maskor från varvet under, tråden plockas upp från framifrån.

Maskan stickas avigt i bakre maskbågen.

Fortsätt så och öka både från rätsidan och från avigsidan totalt 14 i varje sida, eller det som står i det mönster du stickar efter. Efter sista ökning är det 48 maskor på stickan. De tjocka strecken på måttskissen visar vad vi har stickat tills nu.

Sticka 4 varv över alla maskor (utan att öka).

Flytta markörerna så att de sitter ytterst i varje sida av arbetet, arbetet ska sedan mätas härifrån.

Sedan stickas det slätstickning fram och tillbaka tills arbetet mäter 5 cm eller det som står i det mönster du stickar efter, mätt från markören ytterst längs ärmhålet.

Nu ökas det 1 maska i varje sida, öka på insidan av 3 maskor i varje sida, kom ihåg ÖKNINGSTIPS FRÅN RÄTSIDAN, se under. Öka på vartannat varv (= varje varv från rätsidan) totalt 4 gånger = 56.

ÖKNINGSTIPS FRÅN RÄTSIDAN:
Öka mot vänster EFTER MARKÖR:
Använd vänster sticka till att plocka upp tråden mellan 2 maskor från varvet under, tråden plockas upp framifrån och maskan stickas rät i bakre maskbågen..
Öka mot höger INNAN MARKÖREN:
Använd vänster sticka till att plocka upp tråden mellan 2 maskor från varvet under, tråden plockas upp bakifrån och maskan stickas rät i främre maskbågen.

Sticka vidare tills arbetet mäter 9 cm eller det mått som står i det mönster som du stickar efter, mätt ytterst längst ärmhålet.

Klipp av tråden, sätt maskorna på en tråd eller en hjälpsticka.

Nu är första delen av bakstycket stickat. Nästa steg är att sticka framstyckena.

Se hur man gör det i lektionen:
Europeisk axel (framstycket)

Behöver du hjälp?

Behöver du mer information om olika maskor eller tekniker, så hittar du en lista över videor och lektioner som kan vara till hjälp här:

Lämna en kommentar eller fråga till denna lektion

Din mailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.