Hogyan számoljuk ki az egyenletesen elosztott szaporítások / fogyasztáso

Hogyan számoljuk ki az egyenletesen elosztott szaporítások / fogyasztáso

Hogyan számoljuk ki, hol kell szaporítanunk / fogyasztanunk, amikor a mintában azt olvassuk „szaporítsunk / fogyasszunk egyenletesen elosztva”. Ezt a leckét, tanácsot horgoláshoz és kötéshez is használhatjuk.


Szaporítsunk egyenletesen elosztva:
Ha a mintában azt olvassuk, adott számú szemet szaporítsunk egyenletesen elosztva:

1 példa: A sorban 100 szemünk van, és 16 szemet kell egyenletesen elosztva szaporítanunk.
Számológéppel osszuk el a 100-at 16--tal, az eredmény= 6,25 lesz.
A kapott eredményt egész vagy fél számra kell kerekíteni.
Ebben az esetben 6-ra kerekítjük lefelé. vagyis minden6. szem után kell szaporítanunk a köv módon: Kösünk 6 szemet, 1 szemet szap, kössünk 6 szemet, szap 1 szemet (a 2. szaporítás), kössünk 6 szemet szaporítsunk 1 szemet (a 3. szaporítás), és folytassuk így tovább. A 16. szaporításután 4 szemünk marad a sorban.

2 példa: A sorban 140 szemünk van, és 21 szemet kell egyenletesen elosztva szaporítanunk.
Számológéppel osszuk el a 140-at 21--tal, az eredmény= 6,66 lesz.
A kapott eredményt egész vagy fél számra kell kerekíteni.
Ebben az esetben 6,5-ra kerekítjük lefelé. Vagyis áltva kell minden 6. és 7. szem után kell szaporítanunk a köv módon: Kösünk 6 szemet, 1 szemet szap, kössünk 7 szemet, szap 1 szemet (a 2. szaporítás), kössünk 6 szemet szaporítsunk 1 szemet (a 3. szaporítás), kössünk 7 szemet és szap 1 szemet (a 4. szap) és folytassuk így tovább. A 21. szaporításután 4 szemünk marad a sorban.

3 példa: A sorban 48 szemünk van, és 12 szemet kelle gyenletesen elosztva szaporítanunk.
Számológéppel osszuk el a 48-at 12--vel az eredmény= 4 lesz.
Ha az eredmény páros szám, és körben haladva dolgozunk, könnyű lesz a dolgunk, csak szaporítsunk a szaporítások között ennyi szemet kötve.
Azonban, ha sorokban, oda-vissza haladva dolgozunk, és minden 4. szem után kell szaporítanunk, mint ebben a példában, az utolsó szem jután is kellene szaporítanunk, ami nem lehetséges, Ezt elkerülhetjük, ha az első szaporítás előtt néhány szemmel kevesebbet kötünk, pl így:
Kösünk 2 szemet, 1 szemet szap, kössünk 4 szemet, szap 1 szemet (a 2. szaporítás), kössünk 4 szemet szaporítsunk 1 szemet (a 3. szaporítás), kössünk 4 szemet és szap 1 szemet (a 4. szap) és folytassuk így tovább. A 12. szaporítás után 2 szemünk marad a sorban.

Fogyasztás, egyenletesen elosztva: Ha a mintában azt olvassuk, adott számú szemet fogyasszunk egyenletesen elosztva:

1 példa: A sorban 100 szemünk van, és 16 szemet kell egyenletesen elosztva fogyasztanunk.
Számológéppel osszuk el a 100-at 16--vel az eredmény= 6,25 lesz.
Ha ez a szám .5-nél kevesebbre végződik, lefelé kerekítsük, ebben az esetben 6-ra kerekítettük.
A fogyasszunk minden 6. szemnél azt jelenti, hogy minden 5. és 6. szemet kell összekötnünk, a köv módon: Kössünk 4 szemet, a következő 2 szemet (az 5. és a 6. szemet) S összekötjük, kössünk 4 szemet, 2 szemet S összekötünk, és folytassuk tovább így. A 16. szaporításután 4 szemünk marad a sorban.

2 példa: A sorban 140 szemünk van, és 30 szemet kell egyenletesen elosztva fogyasztanunk.
Számológéppel osszuk el a 140-at 30--vel az eredmény= 4,66 lesz.
Amikor ez a szám 0.5-nél magasabb, akkor a fogyasztásokat egy alacsonyabb és magasabb szm között kell váltogatnunk. Ebben a példában ez azt jelenti, hogy felváltva fogyasztunk minden 4. és 5. szemnél, vagyis a sorban így haladunk:
Kössünk 2 szemet, 2 szemet S összekötünk (a 3. és a 4. szemet), kössünk 3 szemet, 2 szemet S összekötünk (vagyis a 4. és az 5. szemet), kössünk 2 szemet, 2 szemet S összekötünk, kössünk 3 szemet, 2 szemet S összekötünk, és folytassuk a fentiek szerint. A 30. fogyasztás után 5 szemünk marad a sorban.

3 példa: A sorban 48 szemünk van, és 12 szemet kell egyenletesen elosztva fogyasztanunk.
Számológéppel osszuk el a 48-at 12--vel az eredmény= 4 lesz.
Ebben a példában ez azt jelenti, hogy minden 4. szemnél fogyasztunk vagyis a sorban így haladunk:
Kössünk 2 szemet, a következő 2 szemet (a 3. és a 4. szemet) S összekötjük, kössünk 2 szemet, 2 szemet S összekötünk, és folytassuk tovább így. A 12. fogyasztás után 4 szemünk marad a sorban.