Europeaanse schouder (achterpand)

Truien en vesten met een Europeaanse schouder hebben een prachtige vorm, geschikt voor de meeste mensen, waarbij de schouder ietwat naar achteren zit en diagonaal loopt (ook wel ”diagonale schoduers” genoemd). Ontwerpen met Europeaanse schouders worden van boven naar beneden gebreid, een klein beetje over-sized en meestal zonder dat u het in elkaar hoeft te zetten.

Eerst wordt de bovenkant van het achterpand gebreid, waarna steken opgenomen worden voor het linker voorpand, dan het rechter voorpand. De delen worden samengevoegd, er worden meerderingen gemaakt voor de armsgaten en het werk wordt verder in de rondte gebreid. Als het lijf klaar is worden er steken opgenomen voor de mouwen, de mouwkop wordt heen en weer gebreid en de rest van de mouw wordt in de rondte gebreid.

In deze les laten we stap voor stap zien hoe u het eerste deel van het achterpand breit en hoe u meerdert voor de Europeaanse schouders. We volgen het patroon voor een kindertrui Sweet Peppermint (DROPS Children 47-12), maat 2 jaar, maar let erop dat u de getallen voor de steken/meerderingen etc, volgt voor uw gekozen maat.

Onderaan de pagina vindt u een video die behulpzaam kan zijn, evenals een formulier waarmee u, indien nodig, een vraag kunt insturen, zodat onze experts u kunnen helpen.

Laten we beginnen!

We breien met 2 garenkwaliteiten, DROPS Lima kleur nr. 9029, saliegroen en DROPS Kid-Silk nr 45, soft mint met naald 5 mm.

Zet 20 steken op met 1 draad DROPS Lima, 1 draad DROPS Kid-Silk en naald maat 5 mm – of het garen en het aantal steken in het patroon waar u aan werkt. Deze opzetrand is de bovenkant van de hals aan het achterpand. Zie de dikke lijn in de maattekening.

Brei 1 naald averecht aan de verkeerde kant.

Voeg 1 markeerdraad in aan de binnenkant van de 3 buitenste steken aan elke kant. Houd de markeerdraden aan de binnenkant van 3 steken terwijl u verder breit in de hoogte.

Brei nu tricotsteek heen en weer gebreid en meerder TEGELIJKERTIJD richting links NA de markeerdraad aan het begin van de naald, aan de goede kant gezien, als volgt:
Gebruik de linker naald om de draad tussen 2 steken van de vorige naald op te nemen vanaf de voorkant.

Brei in de achterste lus van deze opgenomen steek.

Meerder richting rechts VOOR de markeerdraad aan het eind van de naald, aan de goede kant gezien, als volgt:
Gebruik de linker naald om de 2 steken van de vorige naald op te nemen, neem de draad op vanaf de achterkant.

Brei in de voorste lus van de opgenomen steek.

Op de volgende naald (verkeerde kant) meerdert u op dezelfde manier.
Meerder richting links NA de markeerdraad als volgt:
Gebruik de linker naald om de achterste lus tussen 2 steken van de vorige naald op te nemen, neem de draad op vanaf de achterkant.

Brei averecht in de voorste lus van de opgenomen steek.

Meerder richting rechts VOOR de markeerdraad als volgt:
Gebruik de linker naald om de draad tussen 2 steken van de vorige naald op te nemen, neem de draad op vanaf de voorkant.

Brei averecht in de achterste lus van de opgenomen steek

Ga zo verder en meerder zowel aan de goede als de verkeerde kant in totaal 14 keer aan elke kant, of het aantal keren zoals aangegeven in de tekst die u volgt. Na de laatste meerdering zijn er 48 steken. De dikke lijn in de maattabel laat zien hoe ver we nu zijn.

Brei 4 naalden zonder verdere meerderingen.

Veplaats de markeerdraden zodat ze aan de buitenkant zitten aan elke kant van het werk. Het werk wordt nu vanaf hier gemeten.

Ga verder met tricotsteek heen en weer gebreid voor nog een 5 cm, of tot de afmeting in uw tekst, gemeten vanaf de markeerdraad aan de buitenkant van het armsgat.

Meerder nu 1 steek aan elke kant, meerder aan de binnenkant van de 3 buitenste steken, denk om de TIP VOOR HET MEERDEREN AAN DE GOEDE KANT, zie hieronder. Meerder iedere 2e naald (iedere naald aan de goede kant) in totaal 4 keer = 56 steken.

TIP VOOR HET MEERDEREN AAN DE GOEDE KANT:
Meerderen richting links NA de markeerdraad:
Gebruik de linker naald om de voorste lus tussen 2 steken van de vorige naald op te nemen, neem de steek op vanaf de voorkant en brei de steek in de achterste lus.
Meerderen richting rechts VOOR de markeerdraad:
Gebruik de linker naald om de draad tussen 2 steken van de vorige naald op te nemen, neem de steek op vanaf de achterkant en brei de steek in de voorste lus.

Ga verder tot het werk 9 cm meet, of tot de afmeting in uw patroon, gemeten aan de buitenkant langs het armsgat.

Knip de draad af, zet de steken op een hulpnaald of -draad.

Het eerste deel van het achterpand is nu klaar.

In de volgende stap wordt het voorpand gebreid. Bekijk hoe u dit kunt doen in onze les: Europeaanse shoulders (voorpand)

Heeft u hulp nodig?

Als u meer informatie nodig heeft over de verschillende steken of technieken, bekijk dan de lijst met video's en lessen hieronder, welke behulpzaam kunnen zijn:

Laat een opmerking achter of stel een vraag over deze les

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *