Puseron neulominen ylhäältä alas

Useat raglanpuseromme neulotaan ylhäältä alas. Käytämme kyseistä tekniikkaa, koska työn neulominen ylhäältä alas on helppoa ja vaatteen mittoja, etenkin kaarrokkeen, hihojen ja miehustan pituutta, voidaan säätää. Lisäksi puseroa on helpompi sovittaa työn aikana.

Tässä oppitunnissa näytämme helpon tavan tehdä raglanlisäyksiä. Valitse aluksi itsellesi ohje ja käytä tätä oppituntia oppaana. Mikäli raglanlisäykset tehdään valitsemassasi ohjeessa eri tavalla kuin tässä oppitunnissa, tee lisäykset ohjeen mukaisesti. Lisäykset tehdään periaatteessa samalla tavalla kuin oppitunnissamme. Kyseistä tekniikkaa voidaan käyttää myös silloin, kun neulotaan puseron kaarroke. Tällöin raglanlisäysten sijaan tehdään kaarrokkeen lisäyksiä ohjeen mukaisesti.

Voit käyttää samaa tekniikkaa, kun neulot jakun ylhäältä alas. Tällöin työ neulotaan tasona pyöröpuikolla keskeltä edestä alkaen (keskellä takana olevaa merkkiä ei tarvita).

Nyt aloitetaan

1) Tämän esimerkin alussa olemme luoneet 48 silmukkaa. Neulomme 3 cm joustinneuletta (2 silmukkaa oikein, 2 silmukkaa nurin), ennen kuin teemme raglanlisäykset.

Kun joustinneule on valmis, jatkamme neulomalla sileää neuletta. Keskelle taakse kiinnitetään 1 merkki. Tämän jälkeen merkitsemme kaikki 4 raglanlinjaa siten, että jokaiseen kappaleiden rajakohtaan kiinnitetään 1 merkkilanka (1. merkki - 1. merkkilanka = puolikas takakappale. 1. merkkilanka - 2. merkkilanka = 1. hiha, 2. merkkilanka - 3. merkkilanka = etukappale ja 3. merkkilanka - 4. merkkilanka = 2. hiha. 4. merkkilanka - 1. merkki = puolikas takakappale).

2) Aloita nyt raglanlisäykset, lisäykset tehdään jokaisen 4 merkkilangan kummallakin puolella.

3) Tee lisäykset seuraavasti: Aloita 1 silmukka ennen 1.merkkilankaa: Tee 1 langankierto oikean käden puikolle.

4) Neulo 2 silmukkaa oikein (merkkilanka on näiden silmukoiden keskellä), tee 1 langankierto oikean käden puikolle.

5) Ennen merkkilankaa tehtiin 1 lisäys (langankierto) ja merkkilangan jälkeen tehtiin 1 lisäys (langankierto). Toista tällaiset lisäykset jokaisen merkkilangan kohdalla (= työhön lisätään yhteensä 8 silmukkaa).

6) Seuraavalla kerroksella langankierrot neulotaan kiertäen oikein (neulo langankierto takakautta), jottei muodostuisi reikiä.

7) Jatka neulomista ohjeen mukaisesti ja tee raglanlisäykset yllä olevan ohjeen mukaan.

8) Kun olet tehnyt kaikki tarvittavat raglanlisäykset, jatka neulomista, kunnes työ on ohjeessa annetun mitan pituinen. Tämän jälkeen työ jaetaan etu-/takakappaletta ja hihoja varten.

9) Jaa työ etu-/takakappaletta ja hihoja varten, ja neulo osat erikseen. Neulo 1.merkkilankaan asti (= puolikas takakappale).

10) Siirrä 1. ja 2. merkkilangan väliset silmukat apulangalle (= 1. hiha).

11) Luo 1. hihan silmukoiden tilalle uudet silmukat.

12) Neulo 2. ja 3. merkkilangan välissä olevat silmukat (= etukappale).

13) Siirrä 3. ja 4. merkkilangan väliset silmukat apulangalle (= 2. hiha).

14) Luo 2. hihan silmukoiden tilalle uudet silmukat (eli luo sama määrä silmukoita kuin loit 1. hihan silmukoiden tilalle).

15) Neulo takakappaleen loput silmukat (= neulo merkkiin asti).

16) Neulo nyt miehusta suljettuna neuleena. Tee tarvittaessa lisäykset ja kavennukset ohjeen mukaisesti. Neulo kunnes työ on ohjeessa annetun mitan pituinen. Neulo sitten tarvittaessa joustinneuletta ohjeen mukaisesti. Haluaisitko tehdä puserosta pidemmän tai lyhyemmän kuin mitä ohjeessa mainitaan? Sovita puseroa ja neulo pusero halutun pituiseksi (voit jakaa silmukat usealle pyöröpuikolle ennen kuin sovitat työtä, jotta silmukat eivät putoa puikolta).

17) Neulo sitten hihat: Ota toisella apulangalla odottavat silmukat takaisin työhön.

18) Luo hihan alapuolelle uudet silmukat (katso kuva A) tai poimi hihan alapuolelle luotujen silmukoiden kohdalta uudet silmukat (katso kuva B). Tarkista uusien silmukoiden määrä ohjeesta. Kiinnitä 1 merkki työhön. Kaikki mitat otetaan jatkossa tästä merkistä.

19) Neulo kunnes hiha on ohjeessa annetun mitan pituinen. Kiinnitä 1 uusi merkki hihan alapuolelle luotujen silmukoiden keskimmäiseen silmukkaan. Kavenna nyt tämän keskimmäisen (merkityn) silmukan kummallakin puolella 1 silmukka.

20) Neulo kunnes keskisilmukkaa edeltää 2 silmukkaa, nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein, vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli (= työstä kapeni 1 silmukka).

21) Neulo merkitty silmukka.

22) Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen (= työstä kapeni 1 silmukka).

Ennen merkkiä kavennettiin 1 silmukka ja merkin jälkeen kavennettiin 1 silmukka (= työstä kapeni 2 silmukkaa).

23) Seuraa ohjetta ja tee annettu määrä kavennuksia. Neulo kavennuskerrosten väliin annettu määrä senttimetrejä/kerroksia.

24) Kun olet neulonut molemmat hihat, ompele kainalosaumat.

Kun olet neulonut miehustan ja hihat ohjeen mukaisesti, poista merkit ja merkkilangat. Päättele sitten kaikki langanpäät. Pusero on nyt valmis!

Etkö ole vielä löytänyt sopivaa ohjetta raglanpuseroon? Alta löydät inspiroivia ohjeita: